Cum iti organizezi lista de invitati. 6 sfaturi utile pentru a-ti usura munca, fara sa superi pe nimeni
Cati invitati ai vrea sa ai? Cati invitati iti permiti sa ai? Cum decizi pe cine inviti si pe cine nu? Aceste intrebari sunt printre cele mai dificile cu care te vei confrunta in planificarea unei nunti. Iata 5 sfaturi care te vor ajuta sa simplifici lista de invitati si sa multumesti pe toata lumea.
Incepe prin a desemna procente
Dupa ce ai ales locul unde va avea loc evenimentul si numarul de invitati pe care ti-l poti permite, Anna Post, autoarea cartii Do I Have to Wear White? Emily Post Answers America's Top Wedding Questions, te sfatuieste sa stabilesti un procent de invitati care va reveni fiecaruia. Spre exemplu, poti desemna 50% din numarul de invitati mirelui si miresei si cate 25% parintilor.
Imparte-ti invitatii pe "straturi"
Odata ce ai realizat o ciorna a listei complete de invitati, Sharon Naylor, autoarea cartii 1001 Ways To Save Money . . . and Still Have a Dazzling Wedding, spune sa plasezi fiecare invitat intr-o categorie care sa evidentieze natura relatiei voastre. Primul strat reprezinta familia imediata (bunici, frati si surori, unchi, veri de gradul I), al doilea prieteni apropiati si rude mai indepartate, iar al treilea colegi si alte cunostinte.
In momentul in care ai decis cati invitati iti poti permite, poti reduce numarul incepand cu straturile inferioare. Va fi mai usor sa nu ranesti sentimentele nimanui daca excluzi un grup intreg de oameni (spre exemplu colegii de serviciu), in loc sa inviti doar cativa dintre ei. Bineinteles, daca o persoana este cu adevarat importanta pentru tine, ar trebui sa o inviti oricum.
Fa testul timpului
David Tulera, organizator de evenimente pentru vedete si gazda a emisiunii My Fair Wedding, te sfatuieste ca inainte sa inviti pe cineva la nunta ta, sa te intrebi „Am mai avut legaturi cu aceasta persoana in ultimul an?". Daca raspunsul este nu, poti sa o tai linistita de pe lista.
Fii selectiva cu optiunea invitatilor de a veni cu un partener
Sharon Naylor spune ca miresele se confrunta adesea cu aceasta dilema cand vine vorba de lista de invitati: daca sa le permita sau nu acestora sa vina insotiti. Ea sugereaza sa oferi aceasta posibilitate doar in cazul in care ai socializat cu cuplul in cauza.
Daca cineva te intreaba daca poate sa vina cu cineva, ii poti explica diplomatic ca ti-a fost greu sa iei aceasta decizie, dar din ratiuni de costuri si spatiu, a trebuit sa faci niste compromisuri in ceea ce priveste lista de invitati. Pune in vedere faptul ca anumite rude si prieteni nu vor fi prezenti din aceste motive, sugerandu-i persoanei respective sa se simta speciala pentru ca a fost invitata.
Ia in considerare o nunta restransa
Probabil cea mai simpla metoda de a nu jigni pe nimeni si totusi sa pastrezi numarul de invitati in limite rezonabile este sa optezi pentru o nunta restransa. Invita la nunta doar rudele si prietenii apropiati, iar cand va intoarceti din luna de miere, puteti organiza o petrecere la care sa invitati pe toata lumea.