Tortul miresei - mic dictionar de termeni
Cofetarii au termeni speciali care descriu varietatile de glazuri si umpluturi pe care le folosesc pentru a realiza superbele torturi de nunta. Descopera care sunt cele mai populare glazuri si umpluturi folosite pentru tortul nuntii.
Crema de unt este o combinatie cremoasa de unt, zahar si oua care poate fi folosita pentru glazurarea intregului tort sau doar pentru decorarea margnilor tortului. Crema de unt are o textura fina iar datorita gustului nu prea dulce pe care o are, de multe ori se adauga si arome ca vanilie, lamaie, ciocolata, expresso sau nuca de cocos. Crema de unt nu este indicata pentru o nunta in aer liber, cand afara este cald, pentru ca se va topi. Crema de unt este folosita si ca umplutura.
Cornelli este o tehnica de decorare a tortului cu un model in forma de dantela.
Drajeurile sunt bombonele comestibile invelite in auriu sau argintiu si folosite ca decoratiuni.
Pasta fondanta este o glazura mata care confera tortului un aspect uniform, creand un plan neted pentru ornamente complexe. Pasta dulce din zahar inconjoara fiecare nivel al tortului si nu trebuie racita la frigider. Pentru ca decorarea cu pasta fondanta poate fi destul de migaloasa, costul unui astfel de tort tinde sa fie ridicat.
Glazura ganache este facuta din ciocolata neagra si se toarna deasupra intregului tort.
Martipanul este o pasta dulce si neteda facuta din praf de migdale, zahar si albus de ou. Poate fi folosit fie pentru a fi pus sub alte glazuri fie pentru a finisa aspectul tortului. Martipanul poate fi colorat in diverse culori si modelat intr-o mare diversitate de obiecte, fiind o alternativa la pasta din zahar.
Glazura roiala este o combinatie de oua, zahar alb, este turnata pe tort si se usuca rezultand o pasta tare. De regula se foloseste pentru a face frunze, flori, dantele si alte decoratiuni comestibile - si nu pentru a acoperi tot tortul.
Pasta din zahar este o substanta facuta din zahar, gelatina si amidon de porumb. Din pasta de zahr se fac acele flori, fructe si frunze care arata foarte reale si care decoreaza multe torturi. Spre deosebire de pasta fondanta, pasta de zahar se intareste dupa ce se usuca.
Zaharul ars sau caramelizat este un sirop de zahar fiert din care se pot face flori, funde si alte ornamente pentru tort.