Strania istorie a tortului de mireasa
Vei fi surprinsa sa afli ca tortul nuntii nu era la origini un tort. De fapt era o coloana de biscuiti neindulciti si mici prajituri puse una peste alta. Iar tortul nu era mancat de invitati ci aruncat in mireasa, ca simbol al fertilitatii.
In Italia, mirele isi arata dominanta asupra miresei prin lovirea tortului de capul ei. In Anglia medievala, invitatii la nunta aduceau mici prajituri si le puneau una peste alta intre mire si mireasa. Daca acestia se puteau saruta peste gramada de prajituri, era semn ca vor avea multi copii.
Deja in secolul 19, traditia tortului de nunta se instalase deja. Totusi era doar dintr-un etaj si nu din 3 sau 4, cum sunt azi. Tortul traditional era numai alb cu ornametene albe, un simbol al puritatii cuplului.
In mod normal ceremonia taierii tortului era facuta doar de mireasa, care servea intreg tortul invitatilor.
Era un lucru comun ca etajul superior al tortului sa fie conservat si servit la sarbatorirea primului an al casatoriei.
De la umilul tort de biscuiti, torturile de nunta au evoluat si continua sa devina din ce in ce mai complexe.