Restaurantul de nunta si alte cheltuieli pe care e bine sa le negociezi
Discutia despre bani cu furnizorii de servicii nuptiale nu trebuie sa te sperie. Iata cum sa negociezi bugetul cu furnizorii de servicii si cum sa economisesti bani.
Majoritatii mireselor nu le place sa negocieze cu furnizorii. Daca te numeri printre ele, trebuie sa inveti sa dezvolti o relatie buna cu furnizorii - fie ca e vorba de managerii restaurantelor, fotografii sau reprezentatii firmelor de catering.
Fa-ti tema
Sa zicem ca tu si logodnicul tau sunteti in cautarea restaurantului de nunta. Ati gasit mai multe localuri care va plac. Nu incepeti negocierea pana nu stiti exact ce ofera competitorii pentru acelasi pret. Daca un concurent iti ofera o oferta mai buna, poti spune de o alta oferta la fel de buna pe care ai primit-o si sa intrebi daca el nu poate oferi serviciul lui la un pret mai mic sau daca poate oferi niste servicii in plus, pentru a face o diferenta.
Asigura-te ca stii exact ce este inclus in pretul platit. Vezi sa nu ai in meniu aperitive scumpe, de care de altfel de poti lipsi sau pretul carora il poti negocia.
Fii draguta
Folosirea cuvintelor si a tonului potrivit este de nepretuit atunci cand vine vorba de a obtine ceea ce vrei. Daca incepi sa zici "anul trecut varul meu a obtinut o ofera buna de la voi" nu te astepta sa primeste vreun premiu de popularitate sau vreo atentie speciala.
Nu fi prea draguta
Nu, nu ne contrazicem cu ceea ce am scris mai sus. Intreaba direct daca poti avea cafeaua gratis sau vreun anume cocktail. Daca tot iei bautura din respectivul local, exista mari sanse sa ai anumite gratuita sau reduceri.
Ia in considerare avantajul tau
Daca nu-ti place atitudinea unui furnizor, ai libertatea de a pleca sau cel putin de a te preface ca pleci, astfel furnizorul sa pluseze cu ceva la oferta.
Industria nuntilor depinde foarte mult de ce zice lumea, asa ca furnizorii mai degraba te vor trata ca pe o printesa, decat sa-ti puna bete-n roate.
Ai grija de taxele in plus, mai ales acelea care apar chiar atunci cand trebuie sa semnezi contractul. Exista taxa de taiere a tortului? Citeste cu atentie contractul, nu te grabi si spune cand vezi o taxa in plus pe contract.
Comentarii
- Laura Onea: Si eu am groaza de negociat, nici la piata nu-mi place sa negociez, cu atat mai putin cu furnizori de servicii care cunosc probabil toate felurile de negociere.11 Mai 2012 la 14:52