Rapirea mireselor din Kirghistan


Din 1991 de cand Kirghistanul si-a capatat independenta practica rapirii mireselor a fost reluata.

Rapirea mireselor in Kirghistan

Din 1991 de cand Kirghistanul si-a capatat independenta practica rapirii mireselor a fost reluata.

O treime dintre toate casatoriile din Kirghistan sunt rapriri. In general, un barbat iti rapeste mireasa prin forta sau inselaciune, inrolandu-si familia pentru a-l ajuta s-o convinga pe femeie sa se casatoreasca cu el. Daca are sucees, a doua zi dimineata mireasa va sta cuminte intr-o zona cu perdetele purtand o rochia alba de mireasa si un batic de nunta iar un imam va fi chemat sa casatoreasca cuplul.

Fraza kirghistana ala kachuu descrie procesul - mot a mot inseamna apuca si fugi. Unele mirese sunt rapite de straini, altele de barbati pe care ii cunosc. Unele scapa dupa chinuri violente, dar majoritatea sunt convinse sa stea de frica scandalului sau datorita traditiei. In cazul musulmanilor kirghistani, la care virginitatea este venerata, o fata care este rapita si apoi pleaca este considerata a fi depravata. Daca familia ei refuza sa o primeasca inapoi acasa din cauza rusinii, aceasta are putine optiuni. Cu puritatea pusa sub semnul intrebarii, dupa o noapte petrecuta la un barbat acasa, multe femei accepta ceea ce cred ele ca le este soarta.

Cu toate ca se zice ca practica are radacini in obieceiurile nomade, traditia ramana ciudata in raport cu Kirghistanul modern. Ala kachuu era considerata in afara legii in era sovietica si ramane ilegala potrivit codului criminal kirghiz, dar de cand cu proclamarea independentei in 1991 , incidentele au reaparut. In mare parte pentru ca ala kachuu este vazuta ca un simbol al identitatii nationale negate de autoritatile sovietice. Si in plus, in tarile religioase exista putine oportunitati pentru barbatii si femeile singure sa se intalneasca si sa socializeze.

Presiunea parentala pusa pe un barbat de a lua o femeie drept sotie la o anumita varsta ramane puternica si, comparata cu cheltuielile unei nunti normale, rapirea unei mirese este considerata o alternativa mai ieftina pentru familia lui, care in mod normal plateste nunta.

In general rapirea este marcata de o ceremonie musulmana acasa, cu toate ca unele familii tin si o petrecere de nunta. Un animal este sacrificat si sarbatoarea poate tine si o luna. Rar aceste casatorii sunt inregistrate oficial, lasand mireasa fara drepturi la proprietate sau chiar fara drepturi asupra copiilor.

Femeia, proprietatea sotului

Dupa casatorie, mireasa este considerata ca apartinand familiei sotului ei, care plateste pentru traiul si educatia ei. Asa ca, decizia de a lasa o fiica cu rapitorul ei este una economica. Chiar daca familia protesteaza, rar duc protestul la bun sfarsit, pentru ca politistii sunt platiti de rapitor si familia acestuia. In schimb, mirele viziteaza familia miresei dupa nunta pentru a cere iertare pentru comportamentul ui, aducadu-le daruri cum ar fi oi, vite sau bani, haine, vodca si dulciuri.

 
Numele prietenului:
Email-ul prietenului:
Numele tau:
Email-ul tau:
Mesaj:
 
*Cod verificare
 


Voteaza
Ratting
5

    » Pentru a lasa comentarii trebuie sa fi autentificat(a). Click aici!

Articole pe aceeasi tema

7 lucruri pe care sa le faci dupa ce te-ai logodit

7 lucruri pe care sa le faci dupa ce te-ai logodit

Cu tot entuziasmul logodnei probabil nici nu stii de unde sa incepi, asa ca iti venim in ajutor cu cateva sfaturi.
(...citeste tot)
Adevaruri despre mentinerea relatiilor

Adevaruri despre mentinerea relatiilor

Este usor sa faci dintr-o relatie ceva mai complicat decat este deja. Iata cateva reguli de baza care vor mentine pe drumul cel bun relatia voastra.
(...citeste tot)
3 intrebari pe care sa nu le pui proaspetilor casatoriti

3 intrebari pe care sa nu le pui proaspetilor casatoriti

Iata ce intrebari ar putea strica buna dispozitie proaspetilor casatoriti.
(...citeste tot)
Cum sa reduci amprenta de carbon la nunta

Cum sa reduci amprenta de carbon la nunta

Afla cateva recomandari pentru organizarea nuntii cu efecte nocive reduse asupra mediului.
(...citeste tot)
Ce sa nu posteze miresele pe Facebook

Ce sa nu posteze miresele pe Facebook

Zecile de posatari pe Facebook despre ziua nuntii pot deveni sacaitoare.
(...citeste tot)