Istoria voalului miresei
Istoria voalului de mireasa vine din vechi ritualuri si traditii religioase din cele mai vechi timpuri.
In ziua de astazi voalul miresei este facut din material transparent si nu este menit sa ascunda fata miresei. In trecut voalul miresei era facut dintr-un material dens si opac care acoperea mireasa din cap pana-n picioare.
Voalul galben si voalul rosu
Aceasta traditie a aparut in Grecia Antica si Roma, pe cand se credea ca voalul le va proteja pe mirese de privirile bolnavicioase ale persoanelor invidioase si pentru a intoarce ochiul raului de la ele. Pe atunci voalul nu era alb, miresele din Grecia purtau voal galben, iar cele din Roma unul rosu sau isi decorau parul cu materiale si ornamente multicolore.
Voalul modern este de regula alb si facut din tul sau dantela, tocmai pentru a scoate in evidenta misteriozitea miresei si nu pretru a-i ascunde chipul.
Schimbarea simbolisticii voalului de mireasa
In tarile musulmane femeile trebuiau sa-si ascunda fetele sub yashmak chiar si dupa petrecerea de nunta. In Europa perceptia voalului de nunta s-a schimbat atunci cand trendsetterii europeni au vazut voalul ca pe un simbol al modestiei si puritatii. Voalul alb insemna puritatea si inocenta unei femei tinere care se casatorea, si oarecum traditia inca isi mai mentine simbolistica si de aceea doar femeile la prima casatorie poarta voal alb.
Voalul miresei - semn de supunerii a femeii fata de barbat
Alta semnificatie a voalului a fost ca semn al apartinerii originii sotului. Exista o credinta populara ca atunci cand mirele indeparta voalul de pe chipul miresei, acesta o lua sub protectia lui si de atunci fata devine o femeie maritata. Iar voalul lung pana in pamant insemna supunerea femeii fata de barbat. Astazi faptul ca mireasa isi scoate voalul sau nu-l poarta arata egalitatea femeii fata de barbat. Un astfel de gest ar fi fost considerat in trecut un semn de nesupunere fata de noua familie, si arata semn de lipsa de respect fata de viitorul mire.
Miresele japoneze poarta un fel de boneta in loc de voal
Miresele japoneze poarta un kimono alb, iar in loc de voal mireasa poarta un tsuno kakushi. Tsuno inseamna corn, iar tsuno kakushi este o boneta alba menita sa-i ascunda coarnele miresei de gelozie si egoism - atribute care nu trebuie arate la nunta in fata mirelui si a familie lui. Accesoriul de par simbolizeaza faptul ca mireasa va deveni o mireasa obedienta.
Pana in 1867, miresele purtau o boneta denumita wataboshi care avea rolul de a ascunde fata miresei de toti cei din jur, mai putin de cea a mirelui. Atat tshuno kakushi cat si wataboshi sunt inca folosite in nuntile traditionale in Japonia.
Voalul miresei si casatoriile aranjate
Se stie ca aduce ghinion ca mirele sa-si vada mireasa inainte de nunta in rochia de mireasa, asa ca voalul se foloseste pentru a o ascunde. In zilele casatoriilor aranjate, mirele rareori isi vedea mireasa inainte de ziua nuntii. Daca aceasta era urata, voalul il impiedica pe mire sa fuga. Dar cu totii stim ca nu exista mireasa urata. Acoperirea miresei cu voal este o metoda de a ascunde frumusetea miresei pana cand aceasta devina nevasta mirelui si ii este permis sa o vad