Dansul banilor
Dansul banilor este un obicei popular desfasurat la multe receptii la nuntile de prin toata lumea.
In majoritatea cazurilor este un dans unde barbatii invitati la nunta platesc pentru a avea privilegiul de a dansa cu mireasa, cu toata ca in nuntile din zilele de astazi si femeile invitate platesc pentru a dansa cu mirele. Fiecare persoana care danseaza cu mireasa (mirele) are parte doar de cateva secunde de dans pana intervine alt doritor. Banii sunt cheltuiti pentru luna de miere.
In nuntile din Iugoslavia invitatii dau banii pentru dansa cu mireasa, cavalerului de onoare. La nuntile unguresti mireasa isi scoate pantofii, ii pune in mijlocul ringului, iar fiecare partener ii depoziteaza acolo. La nuntile ucrainene tatal miresei prinde bani de rochia miresei, iar acesta este urmat de cavalerul de onoare si de ceilalti invitati barbati. La nuntile portugheze pantoful miresei este pasat printre invitati pentru colectarea banilor.
De regula mireasa ajunge sa danseze cu 15 - 30 de persoane in functie de lungimea cantecului ales. Donatia minima ar fi un dolar, cu toate ca in mod normal se ofera donatii mai mari.
Alegerea timpului desfasurarii acestui dans este foarte importanta. Acesta trebui sa fie o parte fireasca a cursului receptiei. Ideea este sa nu-l faci prea devreme (nu vrei sa pari prea disperat) sau prea tarziu (multi invitati vor pleca). Timpul potrivit ar fi dupa aruncarea jartelei si a buchetului, deci cu o ora inainte de terminarea evenimentului. La aceasta ora invitatii sunt de regula mai relaxati si pregatiti sa participe la Dansul Banilor.
Cat dureaza Dansul Banilor? Raspunsul este pana cand toti invitatii care vor sa participe au avut sansa sa danseze.
Dansul Banilor da sansa de a dansa cu mireasa acelor invitati care nu gasesc altfel o portita pentru a dansa cu protagonista serii.
Comentarii
- Mihaela G: cam manelistica traditia20 Ian 2010 la 12:37