Ceremonia vinului si a painii
La nunta romaneasca exista traditia ruperii turtei deasupra capului miresei si impartasirii vinului din acelasi pahar de catre mire si mireasa. La intrarea in local, mirii sunt intaminati cu paine si sare.
In traditia evreiasca vinul kiddush se foloseste pentru a consfintii o ceremonie. Dulceata vinului simbolizeaza dulceata vietii. Oficiantul binecuvanteaza un pahar de vin si il ofera cuplului pentru a-l imparti.
In Japonia, bautura pe baza de orez, sake este folosita intr-o maniera similara.
In nuntile africo americane vinul poate fi turnat pe jos ca act de sfintenie, in loc de a fi gustat de parteneri.
In multe traditii, ruperea painii si impartirea ei reprezinta una dintre temele centrale ale serviciului religios de la nunta.
In iudasim, binecuvantarea painii se face la receptie si nu la sluja religioasa. In alte culturi mirele isi mireasa impart paine unuia celuilalt la altar, simbol al impartasirii pe care o vor face de-a lungul vietii impreuna.
Impartasirea painii, a sarii si a vinului este o veche traditie poloneza. La receptia nuntii, parintii mirelui si ai miresei intampina proaspetii casatoriti cu paine presarata cu sare si o cupa de vin.
Cu painea, parintii spera ca ai lor copii sa nu sufere de foame niciodata sau sa nu fie niciodata in nevoie. Cu sarea, parintii le reaminteste cuplului ca viata este grea cateodata si trebuie sa invete sa treaba peste obstacole. Iar cu vin, parintii spera ca mirilor nu le va fi niciodata sete si le ureaza o viata sanatoasa si noroc in compania multor prieteni.
In Ucraina cuplul bea vin de 3 ori pentru a recunoaste importanta Sfintei Treimi si pentru ne reaminti de primul miracol al lui Hristos la nunta din Cana (schimbarea apei in vin). Vinul simbolizeaza si dulceata dragostei care vine de la Dumnezeu.