Ceremonia religioasa la protestanti
Daca apartineti vreunui cult protestant sau pur si simplu sunteti curiosi despre modul cum se desfasoara ceremonia de nunta la protestanti, iata cateva informatii de baza.
In primul rand trebuie sa stii ca protentantismul reprezinta toate confesiunile crestine care nu sunt nici catolice, nici crestin-ortodoxe si reprezinta o confesiune religioasa crestina care s-a rupt de catolicism prin miscarea Reformei din secolul XVI.
Procedura difera de la o biserica la alta, de aceea va trebui sa mergeti sa discutati cu pastorul bisericii pentru a primi indrumarile necesare.
In general, cei doi tineri care se logodesc invita la petrecerea de logodna unul din mai marii bisericii, care va rosti binecuvantarea peste cei doi tineri. Ulterior, intreaga comunitate este anuntata de logodna celor doi si de viitoarea lor casatorie.
Dupa ce a fost oficiata cununia civila, de regula in alta zi decat cea a cununiei religioase, tinerii se pregatesc pentru adevarata nunta.
Iata cum se desfasoara ceremonia:
Mirele asteapta in fata bisericii, si pe o muzica lenta cantata live intra domnisoarele si cavalerii, dupa caz. Cand apare mireasa muzica se intensifica iar invitatii se ridica in semn de respect.
Pastorul care oficiaza casatoria sau unul dintre membrii comunitatii spune un bun venit invitatilor si familiilor celor doi. Prietenii apropiati sau invitatii mirilor canta cantece religioase, citesc pasaje din Biblie sau poezii si le transmit un mesaj celor doi miri.
Pastorul aduce si el un mesaj bazat pe principiile crestine si pe valorile familiei si transmite celor doi insuratei ganduri bune si sfaturi pentru pasul pe care il fac.
Urmeaza cununia, in care cei doi isi rostesc juramintele unul fata de celalalt dupa care ingenuncheaza si pastorul rosteste binecuvantarea familiei nou formate.
Aceste proceduri difera de la cult la cult si li se pot adauga alte traditii sau obiceiuri.