Ceremonia religioasa catolica


Daca planuiti organizarea ceremoniei religioase la o biserica catolica va trebui sa tineti cont de cateva traditii destul de diferite de cele pe care le cunoasteti deja.

Ceremonia religioasa catolica

Daca planuiti organizarea ceremoniei religioase la o biserica catolica va trebui sa tineti cont de cateva traditii destul de diferite de cele pe care le cunoasteti deja.

Pentru inceput, mirii trebuie sa mearga sa discute cu preotul cu cateva saptamani inainte deoarece va avea loc o instruire numita cateheza.

Iata cum se desfasoara ceremonia:

Mirele si cavalerul de onoare intra prin spatele bisericii si se aseaza langa altar. Dupa aceasta, vor intra in acordurile muzicii domnisoarele de onoare, urmate de mireasa care va merge la bratul tatalui sau a unui membru important din familie. Dupa ce mireasa ajunge in fata langa altar, preotul roaga audienta sa se ridice si sa cante un imn religios.

Bun venit, rugaciunea si citirea pasajului din Vechiul Testament

La finalul acesteia, tot preotul spune un scurt mesaj de bun venit si o rugaciune. In cazurile in care traditia se respecta intocmai, urmeaza citirea unui pasaj din Vechiul Testament. Aceasta este o oportunitate foarte buna sa introduceti pe cineva care nu a pasit cu voi spre altar sau nu face parte din grupul domnisoarelor sau cavalerilor de onoare.

De obicei pasajul ales din Biblie, se refera la crearea lui Adam si Eva si la gandul exprimat de Dumnezeu si anume acela care spune ca : "Nu este bine ca omul sa fie singur, am sa-i fac un ajutor potrivit".

Cantec sau psalm

Urmeaza dupa aceea un cantec care poate fi cantat de un solist ales sau de intreaga congregatie, de obicei printre cantecele alese se numara: "Gustati si vedeti ce bun este Domnul", "Pe aripile vantului" sau "Cantati un cantec nou".

Mesajul adus de preot

Este de obicei comentariul unui pasaj din una din epistolele: Matei, Marcu, Luca sau Ioan. Acesta include citirea textului si gandurile preotului referitoare la ce a citit.

Oficierea casatoriei

Aici cei doi miri isi vor spune legamintele de casatorie si aveti trei optiuni. Sa le invatati pe de rost, sa il lasati pe preot si voi sa spuneti doar "Da"-urile de rigoare sau sa le cititi dintr-o carte. Unii preoti va vor lasa sa va scrieti chiar propriile legaminte. Urmeaza dupa aceasta schimbul de inele si binecuvantarea pe care preotul o va rosti asupra voastra.

Sarutul si restul ceremoniei

Preotul va spune ca cei doi miri se pot saruta, va rosti o noua binecuvantare peste familia nou formata si va da cina intregii congregatii, unde se pot impartasi toti invitatii sau doar cei care apartin religiei catolice. Ceremonia va fi incheiata cu o rugaciune spusa la unison si cu urarea preotului: Pacea sa fie cu voi toti, Amin.

De mentionat este ca aceste traditii pot fi diferite in functie de biserica si zona unde se intalneste comunitatea.

 
Numele prietenului:
Email-ul prietenului:
Numele tau:
Email-ul tau:
Mesaj:
 
*Cod verificare
 


Voteaza
Ratting
5

Comentarii

 • Demian Deea
  Demian Deea: la catolici nu exista nasi.... sunt numiti martori... poti sa iei pe cineva din biserica si sa zici ca vrei sa fie langa tine... asa procedam noi sa ii numim nasi pe cei pe care-i vrem langa noi ....
  22 Apr 2013 la 17:53
 • Ionela Petrache
  Ionela Petrache: Da exista nasi la catolici:) nu au obligatii neaparat dar in principiu nasii platesc cununia si lumanarelele trebuie sa fie in rest,nimic diferit fata de ceea ce este la ortodoxi
  05 Iul 2010 la 13:38
 • Catalina Vancea
  Catalina Vancea: ada,mai nou nici la ortodocsi nu se mai lungeste.Preotul mi-a spus ca in 40 minute termina slujba.Atat dureaza si la catolici.Eu sunt ortodoxa,si sotul meu catolic.Preotul catolic mi-a cerut certificat de botez (nu de nastere) pentru a putea oficia slujba.In schimb preotul ortodox nu i-a cerut mirelui catolic un astefl de certificat.Nu inteleg de ce...In legatura cu juramantul..preotul a spus ca ambii miri trebuie sa zica juramantul in maghiara..si eu care nu stiu prea multa maghiara..ce fac?ma chinui sa-l invat..
  16 Mai 2010 la 09:43
 • violeta vlasceanu
  violeta vlasceanu: unirea a doi oameni in fata domnului e foarte importanta indiferent de religie. fiecare slujba are specificul ei
  23 Aug 2009 la 12:02
 • Anca Ciobanu
  Anca Ciobanu: Fiecare slujba bisericeasca este superba :)
  23 Aug 2009 la 11:18
 • Adriana R
  Adriana R: Mie nu imi place faptul ca la noi,la ortodocsi,preotii se lungesc cu slujba.Plus ca am vazut destule mirese si nuntasi carora li s-a facut rau...
  18 Aug 2009 la 22:03
 • ana vasilescu
  ana vasilescu: nici unul din noi nu e catolic. Obiceiurile sunt diferite de ale noastre. Oricum, la mine in oras, catolicii au o biserica f mica si curtea e la fel de mica si nu are deloc iarba. Ciment peste tot.
  16 Aug 2009 la 19:41

 • » Pentru a lasa comentarii trebuie sa fi autentificat(a). Click aici!

Articole pe aceeasi tema

7 lucruri pe care sa le faci dupa ce te-ai logodit

7 lucruri pe care sa le faci dupa ce te-ai logodit

Cu tot entuziasmul logodnei probabil nici nu stii de unde sa incepi, asa ca iti venim in ajutor cu cateva sfaturi.
(...citeste tot)
Adevaruri despre mentinerea relatiilor

Adevaruri despre mentinerea relatiilor

Este usor sa faci dintr-o relatie ceva mai complicat decat este deja. Iata cateva reguli de baza care vor mentine pe drumul cel bun relatia voastra.
(...citeste tot)
3 intrebari pe care sa nu le pui proaspetilor casatoriti

3 intrebari pe care sa nu le pui proaspetilor casatoriti

Iata ce intrebari ar putea strica buna dispozitie proaspetilor casatoriti.
(...citeste tot)
Cum sa reduci amprenta de carbon la nunta

Cum sa reduci amprenta de carbon la nunta

Afla cateva recomandari pentru organizarea nuntii cu efecte nocive reduse asupra mediului.
(...citeste tot)
Ce sa nu posteze miresele pe Facebook

Ce sa nu posteze miresele pe Facebook

Zecile de posatari pe Facebook despre ziua nuntii pot deveni sacaitoare.
(...citeste tot)