Lucruri pe care nu le stiai despre sampanie



Sampania este bautura festiva care se serveste la orice nunta, iar la cat de prezenta este in ziua cea mare, nu strica sa aflati si cateva lucruri despre ea.

Lucruri pe care nu le stiai despre sampanieSampania este bautura festiva care se serveste la orice nunta, iar la cat de prezenta este in ziua cea mare nu strica sa aflati si cateva lucruri despre ea.

Deja probabil ca stiti ca vinul spumant nu poate fi denumit sampanie, decat daca este din regiunea Champagne din Franta. Dar trebuie sa stiti ca zona este cunoscuta si pentru boudin blanc, un tip de carnat alb facut din carne de porc, dar si pentru sauerkraut, adica varza murata.

Recordul pentru cel mai vechi vin spumant nu este detinut de Dom Perignon, ci de calugarii benedictini din manastirea Saint Hilaire, in 1531.

Exista o mare rivalitate intre regiunile Champangne si Burgundy din Franta. Cei din zona Champangne au incercat dintotdeauna sa faca vinuri rosii in stilul celor de Burgundy, dar climatul mai rece le-a facut acest lucru imposibil.

Desi mare parte din sampanie este alba, doi din trei struguri folositi pentru productia de sampanie sunt rosii: Pinot Noir si Pinot Meunier, ceilalti struguri folositi sunt Chardonnay.

Daca va intrebati de ce nu vedeti un an trecut pe etichetele de sampanie este pentru ca este un lucru rar sa se foloseasca o productie anuala de vin. Majoritatea sticlelor de sampanie sunt produse combinand vinuri din mai multi ani, tocmai pentru a obtine o aroma consistenta de la an la an.

Cea mai veche sampanie din lumea a fost deschisa in 2009, era vorba despre o sticla de Perrier-Jouët din 1825. Vinul vechi de 184 de ani a fost considerat de experti ca s-a invechit foarte bine, iar printre note au remarcat trufele si caramelul.

Termenul brut si extra brut se refera la cat de dulce este sampania. Brut inseamna ca vinul are mai putin de 12 grame de zahar pe litru, iar extra inseamna mai putin de un 6 grame. Daca vrei o sampanie dulce cauta una pe care scrie a sec (care are intre 17 si 32 grame de zahar).

Sampania nu trebuie servita rece ca gheata. Ideea este ca trebuie sa o scoti din frigider cu 15 - 20 de minute inainte de a-i scoate dopul.

Inainte de a fi bagat in sticla, dopul sticlei de sampanie este aproape cu 50 % mai mare decat deschiderea sticlei. Asa ca aveti grija cand scoateti dopul: tineti intotdeauna mana deasupra dopului si deasupra suportului de sarma atunci cand desfaceti o sticla de sampanie.
Intr-adevar exista intotdeauna posibilitatea de a desface o sticla de sampanie cu un cutit, dar acest lucru trebuie lasat pe mana profesionistilor.

 
Numele prietenului:
Email-ul prietenului:
Numele tau:
Email-ul tau:
Mesaj:
 
*Cod verificare
 
Voteaza
Ratting
5

    » Pentru a lasa comentarii trebuie sa fi autentificat(a). Click aici!

Articole pe aceeasi tema

7 lucruri pe care sa le faci dupa ce te-ai logodit

Cu tot entuziasmul logodnei probabil nici nu stii de unde sa incepi, asa ca iti venim in ajutor cu cateva sfaturi.
(...citeste tot)

Adevaruri despre mentinerea relatiilor

Este usor sa faci dintr-o relatie ceva mai complicat decat este deja. Iata cateva reguli de baza care vor mentine pe drumul cel bun relatia voastra.
(...citeste tot)

3 intrebari pe care sa nu le pui proaspetilor casatoriti

Iata ce intrebari ar putea strica buna dispozitie proaspetilor casatoriti.
(...citeste tot)

Cum sa reduci amprenta de carbon la nunta

Afla cateva recomandari pentru organizarea nuntii cu efecte nocive reduse asupra mediului.
(...citeste tot)

Ce sa nu posteze miresele pe Facebook

Zecile de posatari pe Facebook despre ziua nuntii pot deveni sacaitoare.
(...citeste tot)
Newsletter Planificarenunta.ro
Aboneaza-te la newsletter-ul saptamanal si
vei primi pe e-mail idei si noutati pentru organizarea nuntii!
Site-uri partenere
Pinterest Twitter Google+ Facebook